24 October 2014

Toleransi 3 Hari 2 Malam Di Tempat Asing

Jumaat, 24 Okt 2014.

Pada 22~24 Okt 2014 yang lalu Hariz di bawa bersiar di tempat yang belum pernah dia sampai. Dan aku sendiri belum pernah sampai ke tempat itu juga. Sebuah tempat peranginan agro di Kuala Kangsar, Perak iaitu Syamille Agro-Farm Resort.

Seperti lazimnya, kami akan melaksanakan 'social story' kira-kira seminggu sebelum. 'Social story' kali ini hanya menggunakan tulisan, tiada gambar lokasi-lokasi di mana kami akan lalui dan destinasi akhir. Kami hanya tuliskan tarikh dan nama tempat di papan putih - tiada masalah.Pada 22 Okt 2014, kami sekeluarga bergerak ke destinasi setelah mengisi perut sekitar jam 9.00 pagi. Dalam perjalanan, kami telah 'detour' ke beberapa destinasi tanpa di rancang. 'Detour' pertama exit ke Slim River, sekadar ingin melihat-lihat suasana di sana. Sekejap sahaja, kemudian ke 'detour' kedua iaitu Teluk Intan. Di sana kami hanya ke Menara Jam Condong dan pusing pusing sekitar bandar Teluk Intan sebelulm ke 'detour' ke Gua Tempurung. Meluangkan masa agak lama di sini bersiar-siar di dalam gua. Bagaimanapun, Hariz tidak mahu naik terus ke checkpoint pertama sebab rasa gayat dan takut akan suasana gelap, namun dia tidak menimbulkan masalah besar. Akhirnya, dia tunggu di bawah sementara aku dan abangnya naik sampai ke checkpoint ketiga. Tinggalkan Gua Musang sekitar jam 2.00 petang menuju ke destinasi akhir.Hujan waktu nak keluar dari Gua Tempurung.

Meninjau kawasan setiba di Syamille

Haus!

Pada hari kedua 23 Okt 2014, kami berjimba di sungai!! Setengah hari dalam sungai...!
Sebelah petangnya kami ke Zoo Taiping dan pusing pusing bandar Taiping.Sempat singgah di rumah Arbainah Shahedy sebelum balik ke penginapan. Dekat aje dengan tempat kami menginap. Makan ubi rebus cicah sambal tumis!
Pada hari ketiga 24 Okt 2014, kami checkout dan bergerak balik. Tapi sebelum tu kami ronda dulu Kuala Kangsar.


Singgah di Ipoh Parade.
Singgah di R&R Bernam makan, minum dan solat...Dan akhir sekali singgah di rumah Mazila Liakh Katali di Tanjung Malim sebelum meneruskan perjalanan balik. Terima kasih.


KESIMPULAN: Toleransi terhadap sesuatu yang tidak dijangka sangatlah baik. Makan juga tidak punya banyak masalah semasa di tempat penginapan dan di tempat-tempat yang dilawati.