19 April 2011

Penyelesaian Crossword Puzzle

Selasa, 19 April 2011.














Gambar ini adalah crossword puzzle yang Hariz selesaikan dalam tempoh 1 setengah jam. Hanya 4 perkataan aku bantu dia cari. Yang lain dia cari dan tanda sendiri. Amat memberangsangkan bagi aku.

Hariz Dan Officer Bank

Selasa, 19 April 2011.

Hari ini aku bawa Hariz bersama ke bank atas satu urusan. Tapi bukan urusan untuk Hariz, urusan aku. Sampai di bank, aku guide Hariz supaya duduk di kerusi menunggu sementara aku berurusan di kaunter nombor giliran. Sekilas pandang dari kaunter tu Hariz dah tak ada di tempat duduk tu, melilau mata aku mencari. Rupanya dia duduk di kerusi tetamu di stesen kerja Manager. Fuh, nasib baik dia tak usik apa-apa! Untuk mengelakkan perkara luar jangkaan, aku arahkan Hariz duduk di stesen kerja lain yang laku rasa lebih 'selamat'.

Kemudian datang seorang Officer perempuan (ayu dan lemah lembut) duduk di meja bersama Hariz. Aku beri isyarat padanya yang itu anak aku. Selesai isi borang aku pun duduk kat meja tu. Kemudian berlakulah komunikasi di antara Hariz dan officer tu seperti di bawah:

Officer: "How old are you?" (mengulangi 3 kali)

Hariz: "Sepuluh" (sambil tunduk tersipu-sipu malu)

Officer: "Nak duduk sini?"

Hariz: "Nak!" (sambil tunduk tersipu-sipu malu, lagi)

Officer: "Ayah nak balik tu, tinggal?"

Hariz: "Ok bye..."

Dalam hati aku "Wah! Wah! Wah! Tak leh jadi nih..., pantang deal dengan perepuan ayu". Aku pun mintak diri dan bawa Hariz pergi. Tapi sebelum tu, officer tu mintak Hariz salam dia, Hariz pun dengan segeranya salam dan cium tangan... ermm.

Ayat Hariz di pintu bank "Best la bank ni". Ni nak ajak pergi lagi la ni.

09 April 2011

Lagi Karya Seni Dengan MS-PowerPoint

Sabtu, 09 April 2011.

Ini sebuah lagi karya seni Hariz menggunakan MS-PowerPoint 2007. Berinspirasikan permainan komputer. Yang menarik kali ini, dia mendapatkan gambar-gambar yang dimuatkan dalam PowerPoint itu dengan 'search local drive'. Sesuatu yang aku belum ajar dia.


Inilah karya Hariz pada kali ini.
















Manakala, yang ini adalah interface permainan yang asli.

Nafas Baru Buat Hariz & Rakan-Rakan

Sabtu, 09 April 2011.

Secara peribadi aku merasakan hari ini merupakan hari bersejarah kerana buat pertama kalinya para ibubapa dan guru berkumpul bagi membincangkan rancangan pembelajaran bagi setiap murid. Yang pertama semenjak pendidikan khas diadakan. Syabas kepada pihak sekolah kerana menganjurkan sesi tersebut. Kehadiran ibubapa bagi aku amat memuaskan - hanya tiga keluarga tidak dapat hadir.

Dimulakan dengan penerangan mengenai perancangan program-program luaran yang telah digariskan menunggu perlaksanaan bergantung kepada maklumbalas dari pihak pejabat pendidikan. Kemudian diikuti dengan penerangan program-program kemahiran hidup yang telah disusun di peringkat sekolah. Sangat bermanfaat kepada ibubapa kerana tahu serba sedikit mengenai perancangan untuk anak-anak di sekolah.

Selepas itu guru mengadakan satu sesi penerangan yang sedikit terperinci mengenai rancangan pendidikan individu khusus bersama ibubapa. Dalam sesi ini memberi peluang kepada kedua-dua pihak bertukar maklumat mengenai setiap anak. Suatu permulaan yang sangat baik bagi aku. Mengeratkan silaturahim, menghapuskan prasangka dan salah maklumat.

Bagi aku sesi ini menberikan nafas baru kepada Hariz dan rakan-rakannya. Harap mereka akan lebih ceria untuk bersekolah, dapat mengikuti pembelajaran dalam suasana hamonis dan dapat menguasai apa yang telah diajarkan.

SYABAS! Kepada para guru kerana melakukannya dengan baik. Hanya Allah dapat membalasnya.