13 July 2014

Hariz Dan Virtual Machine (VMWare)

Ahad, 13 Jul 2014.

Pada awal Jun 2014 Hariz menunjukan minat untuk meneroka sesuatu yang baru iaitu virtual machine VMware. Untuk pengetahuan pembaca, VMware adalah satu aplikasi pelayan yang membolehkan pengguna memasang (install) satu atau lebih sistem operasi (OS) di dalam sebuah komputer sedia ada. Pengguna menggunakan VMware untuk tujuan ujian aplikasi, kajian dan pembangunan, strategi keselamatan data, dan juga penjimatan pelaburan perkakasan.

Jadi, bagaimana dia boleh mula meneroka VMware? Bila diselusuri kebelakang, didapati dia mahukan antara muka (interface) Windows XP Professional yang asli setelah dia melayari laman web mencari apa apa tentang Windows XP. Dari situ dia dah download dan install VMware, cuba untuk install Windowks XP. Setelah melihat dia mulakan setup Windows XP di dalam VMware tersebut tapi tak berjaya nak load/start Windows XP, jadi aku tunjuk cara mcm mana nak install windows xp dlm vmware... Dan dia berjaya... semua aplikasi yang dia gemari dia install dalam Windows XP tu... Dan yg paling best... Dia nak access external drive dari windows xp tu tapi tak berjaya sebab ada masalah driver... So aku tunjuk mcm mana nak share folder (host pc) dan access dari windows xp tu... Rupanya dia copy semua apps yg nak di install dalam folder tu dan install dari situ...

Selepas beberapa hari dia mula mintak nak install OS lain di vmware tu... Cuba nak install Window ME tp gagal sebab tak boleh boot... So aku suruh dia cuba RedHat Linux... Dia cuba tapi tak berjaya sebab disc #2 rosak... Dia mula tunjuk mood kurang baik tapi masih boleh di kawal... So, aku usaha mencari Linux version lain... Linux Mint. Berjaya dimuat turun tapi tak boleh juga diteruskan installation sebab tak boleh map virtual drive...  :(
Tanpa disangka dia muat turun sendiri Windows 7 Ultimate dalam format ISO. Dia muat turun dan install dalam VMware... :)

Dan satu lagi yang mengejutkan dia boleh mapping folder dalam host PC dari guest OS. Cara nak mapping folder ni aku tunjuk kan hanya sekali aje... Seterusnya ia buat sendiri. Subhanallah. Maha Suci Tuhan Yang Menciptakan.

Itu cerita bagaimana dia guna VMware dan install pelbagai jenis Operating System di dalam VMware.
Cubaan pertama kali  memasang Windows XP Professional di dalam VMWare.

Melengkapkan info yang diperlukan semasa memasang Windows XP professional.

Windows XP Professional yang telah disiap dipasangkan di dalam VMWare.

Cubaan memasang Linux di dalam VMWare, tetapi tidak berjaya kerana satu daripada 3 CD rosak.