06 January 2013

Hariz Khatan... lagi..!?

Ahad, 16 Dec 2012.

Hari ini Hariz mengalami pendarahan lagi kali kedua setelah berlaku pendarahan 2 hari selepas khatan sebelumnya. Di mana Hariz disyaki mengupis kuping-kuping darah mungkin akibat gatal. Setelah dibawa ke hospital, pendarahan berhenti tatkala tiba giliran doktor memeriksanya, maka doktor tidak melakukan apa-apa serta menasihatkan supaya mengawasi pergerakan Hariz.

Tapi kali ini mungkin akibat dari kain yang melekat pada lukanya lalu ditarik atau tertarik oleh Hariz. Cubaan hentikan pendarahan dari jam 9 pagi hingga ke jam 12.00 tengahari tidak berjaya. Kami membuat keputusan bawa ke klinik berdekatan, dan doktor menasihatkan supaya di bawa ke hospital untuk dijahit luka tersebut untuk menghentikan pendarahan.

Makanya, sekali lagi Hariz masuk ke bilik penbedahan. Berulangkali dia ucap "tak nak oksigen" sebab dia tahu bila kena gas oksigen dia pengsan/tidur. Lebih kurang 10 minit untuk pujuk dia masuk ke bilik pembedahan dengan menyakinkan dia tak kan dioksigenkan. Aku dan isteri masuk sekali ke bilik pembedahan bila Hariz meminta dan doktor berkompromi. Oleh kerana dia tak mahu dioksigenkan, doktor lakukan pemeriksaan dan cuba 'pateri' luka tersebut TANPA BIUS, sambil dipegang empat penjuru bagi mengelakkan meronta. Doktor dan nurse terperanjat bila Hariz boleh menahan, namun cubaan pateri gagal menghentikan pendarahan. Akhirnya, Hariz mesti dipengsankan supaya boleh dijahit lukanya tu. Alhamdulillah, dia mahu untuk dicucuk jarum untuk memasang alat untuk memasukan ubat ditangannya. Itu pun setelah aku kata kena pasang untuk masukkan ubat supaya darah berhenti. Sekali lagi dia memberi kejutan pada doktor dan nurse sebab 3 kali masuk ubat tidur masih boleh celik. Doktor meneruskan tugasnya pada Hariz yang dalam keadaan lalok (khayal). Kesian Hariz.

Syukur segalanya dapat diselesaikan dalam masa kurang sejam. Hariz tidur semalaman di wad tanpa masalah. Pendarahan nampaknya tidak berlaku lagi dan Hariz sudah boleh mandi tanpa ragu-ragu. Hariz telah pulih sepenuhnya selepas seminggu. Alhamdulillah.

Saya ingin berpesan-pesan kepada ibubapa yang punya anak istimewa autisme lelaki, seelok-eloknya mereka dikhatankan seawal usia yang boleh. Kerana lebih mudah untuk diuruskan semasa mereka kecil lagi.