13 November 2014

Kes Murid Pra-Sekolah Dicampak Dari Bagunan 2 Tingkat SK Taman Tasik Jaya

13 Nov 2014. Assalammualaikum & salam sejahtera.

Berikut adalah respon saya mengenai berita di mana seorang murid lelaki pra-sekolah berumur 6 tahun dikatakan telah dicampak dari tingkat dua di SK Taman Tasik Jaya, Senawang. Dikatakan seorang murid dari kelas Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) melakukan perbuatan tersebut.

Sumber berita:
myMetro: http://www.hmetro.com.my/node/8767
Sinar Harian: http://www.sinarharian.com.my/semasa/murid-prasekolah-cedera-dicampak-dari-tingkat-dua-1.332872


Seperti lazimnya ramai dikalangan pengguna internet memberikan pandangan, pendapat, luahan simpati dan ada juga yang mengecam. Apabila sesuatu kejadian berlaku, orang lazimnya akan memberikan pandangan mereka berdasarkan kepada berita atau maklumat yang mereka terima melalui pelbagai saluran media - laman web akhbar, laman sosial, akhbar dan lain-lain. Berita atau maklumat pertama tentang apa yang telah berlaku yang sampai kepada pembaca biasanya tidak lengkap dan kadangkala belum dapat disahkan lagi. Dan disinilah dimana kekeliruan dan kekecohan bermula terutama bila menyentuh sensitiviti sesetengah pihak.

Berbalik kepada kisah/berita di atas, terdapat pihak yang menyalahkan pelajar PPKI tersebut dan mengganggap pelajar tersebut ganas serta ada masalah mental. Pelbagai kata-kata yang tidak sedap dilemparkan kepada anak-anak istimewa tersebut. Di pihak ibu bapa kepada anak-anak istimewa sudah tentu turut tersentap, marah dan sedih.

Berikut antara blogger yang tidak menjaga sensitiviti golongan OKU dan ibu bapa yang mempunyai anak-anak istimewa. Memberi ulasan sebelum siastan dijalankan.
http://sozcyili.blogspot.com/2014/11/murid-6-tahun-dicampak-dari-tingkat-2.html

Namun, setelah siasatan dijalankan oleh pihak Polis didapati pelajar PPKI tersebut (pelajar autisme) tidak berniat untuk mencampak adik Adam Fikri. Walaupun telah jelas keadaan sebenar, imej dan perasaan golongan OKU dan ibu bapa telah pun tercalar.

Berita selepas siasatan:
http://www.sinarharian.com.my/semasa/kanak-kanak-terjatuh-bukan-dicampak-1.333172

Simpati saya kepada kedua-dua pelajar dan keluarga yang terlibat. Saya mendokan semoga adik Adam Fikri segera sembuh. Dan harapan saya, orang ramai tidak memberikan berterusan berpandangan negatif terhadap semua golongan OKU terutama autisme yang selalu dikaitkan dengan ganas & mental.

Jadi pada akhirnya apakah yang kita pelajari dari peristiwa ini?

1. Janganlah membuat ulasan dan rumusan sebelum maklumat disahkan, kerana ianya boleh menimbulkan fitnah dan perbalahan.
2. Pengawasan penuh ke atas pelajar yang berada di PPKI adalah perlu.
3. Integrasi seharusnya tidak terhad kepada integrasi akademik sahaja. Integrasi pelajar tipikal dan pelajar PPKI harus realisasikan.
4. Selami dan fahami setiap golongan OKU (autisme, sindrom down, cerebral palsy, pekak, bisu, ADHD, slow learner, disleksia dan lain-lain) agar kita tidak bersalah anggap.
5. Sama-sama kita perbaiki dan pertingkatkan taraf hidup untuk golongan OKU.

Jika saya tidak punya anak istimewa, saya juga mungkin akan memberikan tanggapan negatif kepada golongan OKU atas jahilnya saya tentang golongan OKU. Dan Allah telah mengajarkan saya tentang golongan OKU atau ahli syurga denga mengurniakan seorang anak autisme. Maka saya mengajak anda (terutama yang belum jelas tentang OKU) mendekati, menyelami dan memahami golongan OKU.