23 November 2012

Pewarisan Harta / Wasiat

Sabtu, 24 Nov 2012.

Persoalan.... Apa akan terjadi kepada anak istimewa bila ibubapa tiada lagi? Bolehkah waris menjaganya? Apakah harta yang ditinggalkan akan sampai dan bermanfaat kepada anak istimewa? Bagaimana mahu pastikan harta boleh diuruskan dengan baik oleh waris? Bermacam lagi persoalan...

Kita hanya boleh merancang, Tuhan menentukan... namun bukan alasan untuk tidak merancang... tiada perancangan adalah perancangan untuk gagal...

Perlu ada perancangan untuk anak semasa kita hidup dan selepas kita meninggal dunia. Saya percaya ramai yang ada perancangan untuk anak semasa hidup kita. Tapi sudahkah kita ada perancangan untuk anak selepas kematian kita? Sekurang-kurangnya cukup untuk anak-anak berdikari setelah ketiadaan ibubapa.

Baru-baru ini telah hadir ke sebuah seminar kecil berkenaan dengan pewarisan harta atau wasiat. Sungguh bernilai ilmu yang diperolehi. Antara yang diterangkan:

- Apakah itu wasiat?
- Apakah perbezaan/kaitan wasiat dan faraid?
- Apakah yang dimaksudkan waris?
- Apakah implikasi jika wasiat tidak di tulis.
- Bagaimana wasiat dilaksanakan? Dan apakah peranan pentadbir harta, penjaga diri anak, penjaga harta dan perlukah ada pelindung (protector)?

Laporan akhbar mengatakan RM40bilion harta dibekukan kerana masalah wasiat. Itu tidak termasuk lagi masalah pentadbiran dan pengagihan harta pusaka, yang kadangkala mencetuskan perbalahan. Jadi sangat digalakkan untuk merujuk kepada organisasi yang menguruskan wasiat seperti Amanah Raya Berhad dan As-Salihin; dan merujuk kepada para ilmuwan agama tentang hukum-hukum berkaitan harta pusaka dan wasiat.

Slide presentation boleh diperolehi di sini.